Wspólne oświadczenie Związku Górnośląskiego, RAŚ i PLS TKiPŚM

Dodano :2017-01-24

Z zadowoloniem skonstatowaliśmy, że kierowniczka Przychodni Specjalistycznej SP ZOZ w Rudzie Śląskiej przy ulicy Niedurnego 50d wycofała się z zarządzonego wcześniej zakazu prowadzenia rozmów pomiędzy personelem przychodni a pacjentami po śląsku – o czym pisaliśmy 12 stycznia 2017r w naszym Stanowisku w sprawie aktów dyskryminacji Ślązaków ze względu na ich etniczną odrębność i naruszania ich dóbr kulturowych.

To krok we właściwą stronę, czyli mający na celu poszanowanie kultury regionalnej i uczuć osobistych wielu jego mieszkańców. Mamy nadzieję, że tego rodzaju podejście do śląskiej społeczności stanie się w naszym kraju normą.

Pani dr Alicji Gałuszka – Bilińskiej gratulujemy, że potrafiła się wycofać z błędnej decyzji w imię poszanowania wartości regionalnych.

Katowice, dnia 24.01.2017 r.